Demons
(Dèmoni)
Regisseur:Lamberto Bava
Scenario:Dario Argento, Lamberto Bava, Franco Ferrini, Dardano Sacchetti
Jaar:1985
Taal:Italiaans
Speeltijd:88 minuten
Cast:Urbano Barberini, Natasha Hovey, Karl Zinny, Fiore Argento, Paola Cozzo, Fabiola Toledo


In hetzelfde jaar dat Re-Animator het publiek bereikte, kwam met Demoni één van Lamberto Bava's meest opmerkelijke films in de zalen. Het is geen wonder dat Dario Argento het filmpje produceerde: Demoni is een baanbrekende, fantasierijke horrorfilm en weerspiegelt perfect het speelse karakter van het horrorgenre in de jaren tachtig.

Er wordt wel eens gezegd dat Re-Animator de belangrijkste bron van inspiratie voor het humoristische Braindead geweest zou zijn, maar wie Demoni bekijkt, kan dat wel eens betwijfelen. Wat Bava met zijn film heeft gedaan, is even opmerkelijk: met een flinterdun verhaal, maar weliswaar een productie vol 'guilty pleasures' wist hij met Demoni een heel entertainende film te maken. Bovendien koos hij een cinemazaal voor zijn locatie, wat het filmpje nog meer tot de verbeelding laat spreken.

De film gaat uiteraard over een louche cinema, waarvoor een aantal personen via een nogal vreemde reclameman gratis ticketjes ontvangt. Dat er stiekem een hoge prijs aan het filmpje vast hangt, blijkt pas wanneer het reeds te laat is. De aanleiding van het onheil is een masker in de hal van de cinema dat als twee druppels water op het masker van Mario Bava in Black Sunday lijkt. Wie het durft op te zetten, wordt erdoor geprikt, en verandert vervolgens in een zombie. Eens het publiek dat door heeft, blijkt de cinema echter hermetisch afgesloten, waardoor het onmogelijk is om nog te ontsnappen. Het horrorverhaal op het scherm van de vreemde cinema ontplooit zich bovendien tegelijkertijd met het horrorverhaal van Demoni.

Wat je vervolgens te zien krijgt, laat met zijn bonte kleuren zeker denken aan klassieke, Italiaanse horror, maar is voor de rest heel speelse cinema waarbij er geen minuut onbenut blijft om te entertainen. In de verdoemde cinemazaal zit er bijvoorbeeld een blinde man met zijn vrouw waar er een aantal heel leuke scènes rond zijn opgebouwd. De vrouw moet hem bijvoorbeeld vertellen wat er in de film gebeurt, terwijl zij een half uur later een paar stoeltjes verder met een andere vent zit te vrijen. De blinde man krijgt op een later tijdstip bovendien de twee duimen van een zombie via zijn oogkassen naar binnen geramd, totdat de saus eruit loopt.

De gore in Demoni is massaal: Bava’s blaffende zombies braken fluorescerende erwtensoep uit, terwijl koppels van kant worden gemaakt tijdens het tongkussen en er schedels meedogenloos worden opengerukt alsof het karton is. Wanneer er een mens in een zombie (of een demon als u wil) muteert, gebeurt dat overigens niet altijd zonder detail: men ziet een meisje bijvoorbeeld van tandjes wisselen met de nodige sappige geluidjes erbij, terwijl haar tong plots enorm lang en groen blijkt te zijn. Wanneer een mens al eens een kans krijgt om een zombie te molesteren, gebeurt dat eveneens niet zonder 'guilty pleasures': zo worden er op een bepaald moment vingers van een demon tussen de wielen van een motorfiets tot saus vermalen. Het latere Braindead lijkt bijgevolg nooit ver weg. Net als Braindead lijkt Demoni immers een parodie op het horrorgenre zonder dat er echt rechtstreekse verwijzingen naar andere films zijn.

Dat het publiek het sauzige filmgerecht bovendien met een combinatie van theatrale instrumentale muziek en typische hardrock uit de jaren tachtig opgediend krijgt, maakt het ranzige recept ervan alleen nog maar lekkerder. Het is geen toeval dat het eveneens met hardrock verrijkte Phenomena in hetzelfde jaar uitkwam; aangezien Argento de producer van Demoni is, zitten er eveneens ideeën van hem in de film. Het spreekt bijgevolg voor zich dat Demoni verplichte kost is voor elke horrorliefhebber en zeker voor mensen met een boon voor films als Re-Animator, Braindead en Bad Taste.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Giallolover
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb