Bestel de DVD bij ...
Koop Stacy bij bol.com
Stacy
Genre:Drama, Zombies
Regisseur:Naoyuki Tomomatsu
Jaar:2001
Taal:Japans
Speeltijd:80 minuten
Cast:Tomoka Hayashi, Natsuki Kato, Norman England, Toshinori Omi


De wereld nadert een apocalyps van RomeroŽske proporties. Het komt uit Japan, en het is een ziekte waar alle pubermeisjes aan gaan lijden, ze zal doen sterven, en ze weer zal doen herrijzen als schuifelende, kannibalistische zombies. Het is het absurdistische verhaal van de Japanse cultfilm Stacy, een film tjokvol met verwijzingen, hommages (de exclusieve kettingzaag van het merk Bruce Campbell, de Romero zombiepolitie enzovoorts), typisch Japanse absurde uitzinnigheid die aan Wild Zero doet denken... en met een hartverscheurende boodschap die zich, door al het nihilisme van de film heen, onmogelijk laat vergeten.

Voordat de meisjes sterven komen ze in een soort incubatieperiode die 'NDH', Near Death Happiness, wordt genoemd. Het is een extatische week waarin de besmette meisjes zich op hun mooist en gelukkigst voelen, en overal en aan iedereen hun liefdevolle aanhankelijkheid betuigen. De wereldvreemde Shibukawa verdient de kost met zijn poppentheater, en wordt verliefd op de inmiddels in staat van NDH verkerende Eiko. Samen stevenen ze, in een door tienerzombies overlopen en uiteenvallende wereld, af op het onvermijdelijke einde dat geen einde blijkt te zijn.

De film laat zich aanvankelijk bekijken als een low-budget zombiefilm met de daarbij gebruikelijke gruwelijkheden en schranspartijen, afstevenend op een Dawn of the Dead achtige context waarin de langzaam uitstervende mensheid het af moet leggen tegen de overtallige zombies. Regisseur Tomomatsu creŽert een fantasiewereld met hoeren als heldinnen, ME-ers als weekhartige beulen en scholen vol met bleke, schuifelende en gehavende tienermeisjes die zich tegoed doen aan de wereld om hen heen. Hij plaatst, naar later in de film zal blijken opzettelijk, zijn apocalyptische wereld in een absurde context om zijn verhaal effectvol af te wikkelen naar een moralistische maar verstikkend intense en origineel uitgevoerde boodschap.

Stacy is een film waar men van moet houden, en die niet voor iedereen zal zijn weggelegd. Een duidelijke, omvattende dramatische verhaalsboog is niet te vinden, de zombies ontstaan en veranderen de wereld, zonder aanleiding of conclusie. Maar de aangrijpende aanklacht tegen botte globalisatie, hoe deze zich tegen ons zou kunnen keren en hoe veel mensen daarin met liefde, menselijke warmte en aandacht gelukkig kunnen zijn laat zich onuitwisbaar in de geest van de daartoe ontvankelijke kijker etsen. Het is juist die liefde die mag worden geŽist en desnoods afgedwongen, een eis die basaler en legitiemer is dan welk economisch of politiek belang dan ook.

Thank you. I'm sorry. I love you.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb